Een woning kopen? Aandachtspunten en clausules in de koopovereenkomst.
Het kopen van een woning is een belangrijke stap, of je nu je eerste woning koopt of een ervaren vastgoedbelegger bent. Voordat je je handtekening zet en de champagnefles plopt, zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Als advocaat in Veghel schrijf ik regelmatig artikelen over de koop en verkoop van vastgoed. In dit artikel wijs ik je graag op de belangrijkste aandachtspunten bij de aankoop van een woning: van waarborgsom tot verborgen gebreken.
Bouwkundige staat
Verborgen gebreken zijn mankementen aan de woning die je bij de bezichtiging niet hebt opgemerkt, maar wel van invloed zijn op het woongenot of de waarde. Als je na de koop verborgen gebreken ontdekt, kun je de verkoper aansprakelijk stellen, mits je kunt bewijzen dat deze gebreken al bestonden op het moment van de koop. Laat een bouwkundige keuring uitvoeren om verborgen gebreken te ontdekken. Dit kan je veel kosten en gedoe besparen.
Financiering en overige zaken om op te letten bij de aankoop van je woning
Bepaal je budget en laat een hypotheekadviseur je maximale leencapaciteit berekenen. Zo weet je wat je kunt besteden en voorkom je teleurstellingen. Check de buurt grondig: voorzieningen, infrastructuur, toekomstige ontwikkelingen, en leefbaarheid zijn factoren die je woongenot en de waarde van je investering beïnvloeden. Controleer ook het bestemmingsplan bij de gemeente om te weten welke ontwikkelingen rondom jouw woning zijn toegestaan.
Lees de koopovereenkomst goed door
In de wet is bepaald dat een koopovereenkomst als de koper een particulier is schriftelijk moet worden aangegaan. Er wordt vaak gebruik gemaakt van standaarddocumentatie: voor woonhuizen is de NVM-koopakte het bekendste en meest gebruikte model. Maar los daarvan worden er ook maatwerkbepalingen opgenomen. Het daarom is heel belangrijk om niet blindelings op de makelaar/verkoper te vertrouwen en je overeenkomst goed door te lezen voordat je tekent.
Belangrijke clausules in de koopovereenkomst:
- Overdracht, koopprijs en leverdatum: Voor de overdracht van woningen is een notariële akte vereist. De koopprijs is exclusief eventuele bijkomende kosten zoals notariskosten en overdrachtsbelasting. In de overeenkomst staat ook de opleverdatum. Dit is belangrijk voor je planning en eventuele verhuizingen.
- Waarborgsom/bankgarantie: de waarborgsom is een bedrag dat je als koper op de rekening van de notaris stort om te laten zien dat je serieus bent over de aankoop. Meestal wordt er een bedrag van 10% van de koopsom gevraagd. Als je niet voldoende liquide middelen hebt, kun je in plaats van een waarborgsom ook een bankgarantie regelen.
- Boeteclausule: in de koopovereenkomst staat vaak een boeteclausule. Dit betekent dat als jij of de verkoper de afspraken niet nakomt, er een boete betaald moet worden. Dit zorgt ervoor dat beide partijen hun verplichtingen serieus nemen. De boete bedraagt meestal 10% van de koopprijs, gelijk aan de waarborgsom.
- Erfdienstbaarheid: Erfdienstbaarheden zijn rechten die derden hebben op jouw perceel, zoals een recht van overpad. Het is belangrijk om te controleren of er erfdienstbaarheden op de woning rusten, omdat dit invloed kan hebben op je gebruiksmogelijkheden en de waarde van het pand.
- Ontbindende voorwaarden: dit zijn bepalingen in de koopovereenkomst die je de mogelijkheid geven om de koop te ontbinden als aan bepaalde voorwaarden niet wordt voldaan. Denk bijvoorbeeld aan een financieringsvoorbehoud: als je de hypotheek niet rond krijgt, kun je de koop annuleren zonder boete. Een bouwkundige keuring: als er ernstige gebreken worden gevonden, kun je de koop ontbinden. Of het voorbehoud van de verkoop van je eigen woning: als je je huidige woning niet op tijd verkoopt, kun je de koop ontbinden.
- Verborgen gebreken: Hoewel de verkoper verplicht is bekende gebreken te melden, kunnen er altijd gebreken zijn die pas later aan het licht komen. Het is verstandig om hier afspraken over te maken in de koopovereenkomst. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een bouwkundige keuring die als ontbindende voorwaarde wordt opgenomen.
Bedenktijd: alleen voor particuliere kopers
Na het tekenen van de koopovereenkomst heb je als particulier koper drie dagen bedenktijd. Binnen deze periode kun je zonder opgave van reden de koop ontbinden. Deze drie dagen gaan in, nadat je als koper het ondertekende koopcontract hebt ontvangen. De bedenktijd geldt niet altijd voor professionele beleggers.
Hoe Pleyt Advocatuur jou kan helpen
Bij Pleyt Advocatuur begrijpen we dat elke vastgoedtransactie uniek is en gepaard gaat met specifieke juridische uitdagingen. Door aandacht te besteden aan zaken zoals de waarborgsom, boeteclausule, erfdienstbaarheid, verborgen gebreken, koopovereenkomst, bedenktijd en ontbindende voorwaarden, kun je veel problemen en onverwachte kosten vermijden. Bij Pleyt Advocatuur staan we klaar om je te begeleiden en te adviseren gedurende het hele aankoopproces. Van het controleren van de koopovereenkomst tot het onderhandelen over voorwaarden en het regelen van een bouwkundige keuring.
Wil je je koopovereenkomst laten screenen of heb je andere vragen? Neem dan contact op met Pleyt Advocatuur door te mailen naar info@pleyt-advocatuur.nl of te bellen naar 0413 –357 311. Ook ben je na aanmelden welkom tijdens het gratis spreekuur op ons kantoor in Veghel. We helpen je graag verder bij elke stap van de aankoop van je woning.