Koopstart, jouw droomhuis kopen met deze financieringsvorm?
Bij het kopen van een huis komen er veel zaken kijken. Een van de opties om jouw droomhuis te financieren is een Koopstart-regeling. Dit programma biedt een manier om je eerste woning te kopen met financiële voordelen. Tegelijkertijd is het als gemeente een mooie manier om wonen betaalbaar te maken. Als advocaat in Veghel schrijf ik regelmatig juridische artikelen. In dit artikel leg ik uit wat Koopstart is, hoe het werkt en wat de juridische haken en ogen zijn.
Wat is Koopstart?
Via een Koopstart-programma kun je een woning kopen voor een lagere prijs dan de marktwaarde. De verkopende projectontwikkelaar, woningcorporatie of gemeente verleent je een aantrekkelijke ‘koperskorting’ tot 15-25% op de getaxeerde marktwaarde. Dit maakt het voor veel mensen mogelijk om een huis te kopen dat anders buiten hun financiële bereik zou liggen. De regeling is met name bedoeld voor starters en mensen met een laag inkomen, maar bij nieuwbouwwoningen geldt er geen inkomenstoets.
Let op!
Het is goed om je te realiseren dat deze korting geen gift is en bij een latere verkoop van de woning moet worden terugbetaald, samen met een deel van de waardestijging. Onredelijk? Niet persé, want de verkoper rekent geen rente of kosten voor de verstrekte korting.
Hoe werkt het?
- Korting op de aankoopprijs: Je koopt de woning met een vooraf vastgestelde korting. Hierdoor is de koopprijs lager, wat gunstig is voor jouw hypotheeklasten.
- Terugbetaling bij verkoop/tijdens looptijd: Wanneer je de woning later verkoopt (of desgewenst al tijdens de looptijd) betaal je de korting terug. Daarnaast deel je een percentage van de waardestijging van de woning met de verkoper. Meestal is dat 1,5 keer het kortingspercentage. Als je een korting kreeg van 15% dan deelt de verkoper dus voor 22,5% mee in de overwaarde.
- Waardedaling delen: Als de woning in waarde is gedaald, deel je de waardedaling ook met de verkoper. Dit betekent dat je uiteindelijk minder hoeft terug te betalen. Het bovenstaande rekenvoorbeeld geld dus ook omgekeerd.
Houd bij het gebruik van Koopstart rekening met deze zaken:
- Koopovereenkomst en notariële akte: De koopovereenkomst, de erfpacht- en koopstartbepalingen en de akte waarmee het recht van erfpacht wordt gevestigd, bevatten alle afspraken. Hierin vind je de voorwaarden van de korting en de terugbetalingsverplichtingen. Het is belangrijk dat beide partijen op de hoogte zijn van deze voorwaarden en daar weloverwogen mee akkoord gaan. Deze documenten zijn juridisch bindend.
- Hypotheekvoorwaarden: Informeer bij je hypotheekverstrekker of zij het Koopstart-programma accepteren. Niet alle banken zijn bekend met deze regeling, dus het is verstandig om dit vooraf na te vragen.
- Juridisch advies: Omdat Koopstart specifieke beperkende voorwaarden kent, is het aan te raden om juridisch advies in te winnen. Dit kan voorkomen dat je later voor verrassingen komt te staan.
Voordelen van de regeling
- Lagere aankoopprijs: de verlaagde koopprijs heeft als voordeel dat je nu misschien net wél een hypotheek kunt afsluiten en dat je tegelijkertijd profiteert van lagere maandlasten.
- Minder eigen vermogen nodig: Je hebt minder eigen geld nodig voor de aankoop van de woning.
- Delen van risico’s: De waardestijging of -daling deel je met de verkoper, wat financiële risico’s kan verminderen.
Nadelen van de regeling
- Terugbetalingsverplichting: Bij de verkoop moet je de korting en een deel van de waardestijging terugbetalen. Dit kan beteken dat je minder overhoudt aan de verkoop.
- Beperkte verkoopvrijheid: De voorwaarden van Koopstart kunnen invloed hebben op de verkoop- en verhuurbaarheid van je woning.
Laat je informeren over de juridische constructie en de beperkende voorwaarden
Koopstart kan een uitstekende manier zijn om je eerste woning te kopen met een lagere financiële drempel. Het is wel belangrijk om vooraf goed geïnformeerd te zijn over de voorwaarden en mogelijke gevolgen. De constructie die de verkoper gebruikt is het vestigen van een recht van erfpacht. Je bent dan volledig eigenaar van de woning (en de hypotheekrente is aftrekbaar) maar de grond heb je in bruikleen van de gemeente, woningcorporatie of vastgoedondernemer. De verdere voorwaarden kunnen verschillen per verkopende partij. Doorgaans zit er een zelfbewoningsclausule en een verhuurverbod in. Dit betekent dat je de woning niet mag verhuren en er zelf moet wonen. Als investeerder/belegger is deze regeling daarom niet interessant.
Wil je meer weten over de juridische aspecten van het kopen van een woning? Of wil je je koopovereenkomst en de voorwaarden laten screenen?
Neem contact op met Pleyt Advocatuur voor deskundig advies door te mailen naar info@pleyt-advocatuur.nl of te bellen naar 0413 –357 311. Ook ben je na aanmelden welkom tijdens het gratis spreekuur op ons kantoor in Veghel. Wij helpen je graag op weg naar jouw eerste woning.