Welke ondernemingsvorm kies jij: eenmanszaak, vennootschap onder firma of besloten vennootschap?

Welke ondernemingsvorm kies jij: een eenmanszaak, vennootschap onder firma of besloten vennootschap?

Als je aan de start van je eigen bedrijf staat, komt er veel op je af. Eén van de allereerste beslissingen die je moet nemen, is welke ondernemingsvorm het beste bij jouw plannen past. Je bent dus niet enkel een “freelancer” of “ZZP-er”, maar je moet ook een keuze maken voor een bepaalde rechtsvorm. Dit is een belangrijke keuze die niet alleen invloed heeft op je belastingverplichtingen, maar ook op je aansprakelijkheid. Als advocaat in Veghel schrijf ik regelmatig artikelen voor ondernemers. In dit blogartikel geef ik je graag wat meer informatie over de populairste rechtsvormen: de eenmanszaak, de vennootschap onder firma (V.O.F.) en de besloten vennootschap (B.V.).

 

Eenmanszaak

 

Kenmerken

  • Eenvoudige oprichting
  • Lage kosten
  • Directe beslissingen
  • Onbeperkte aansprakelijkheid
  • Het kan lastiger zijn om grote investeerders aan te trekken of leningen te krijgen
  • Fiscaal nadelig bij hoge winst

 

Voordelen eenmanszaak

Het grootste deel van de ondernemers onderneemt vanuit een eenmanszaak (twee op de drie ondernemers). Deze is eenvoudig op te starten: je hoeft alleen naar de Kamer van Koophandel (KvK) te gaan en je in te schrijven en hoeft dus niet langs de notaris voor statuten en oprichtingsakten. De kosten voor het starten van een eenmanszaak en administratie zijn daardoor relatief laag. Je hebt ook geen startkapitaal nodig. Jij hebt 100% controle over het bedrijf, alle beslissingen neem je zelf, zonder overleg met anderen en je inkomsten vallen gewoon onder de inkomstenbelasting.


Nadeel: bij een eenmanszaak ben jij aansprakelijk

Deze ondernemingsvorm heeft een groot nadeel: er is geen afgescheiden vermogen, dus je bent persoonlijk aansprakelijk voor alle schulden van je bedrijf. Dit betekent dat schuldeisers ook aanspraak kunnen maken op je privébezittingen. Wil je dat risico niet lopen of verwacht je hoge winsten dan kan een besloten vennootschap interessanter zijn.


Vennootschap onder firma

 

Kenmerken

  • Kapitaal en expertise bundelen
  • Eenvoudige oprichting
  • Werkdruk verdelen
  • Onbeperkte aansprakelijkheid
  • Grote kans op conflicten
  • Winstdeling

 

Voordelen vennootschap onder firma

Als twee of meer personen samen willen ondernemen is de keuze voor de vennootschap onder firma (V.O.F.) een veelgebruikte rechtsvorm. Door samen te werken met één of meer partners, kun je meer kapitaal inbrengen en verschillende expertises combineren. Net als bij een eenmanszaak hoef je alleen een inschrijving bij de KvK te regelen. Je kunt taken en verantwoordelijkheden verdelen, wat de werkdruk vermindert. Wel is het verstandig om ook een vennootschapscontract op te stellen.


Nadelen: beide vennoten zijn aansprakelijk en meningsverschillen liggen op de loer

Maar let op: ook hier zijn beide ondernemers persoonlijk aansprakelijk voor de schulden van de onderneming (de zgn. hoofdelijke aansprakelijkheid). Zo ook is het goed om je te realiseren dat dit een soort zakelijk huwelijk is. Maak vooraf duidelijke afspraken met elkaar. Meningsverschillen kunnen de samenwerking bemoeilijken en zelfs leiden tot ontbinding van de V.O.F. en rechtszaken. De winst wordt verdeeld onder de vennoten, die daar individueel belasting over moeten betalen. Bij hoge winsten kan dit nadelig zijn. Wil je deze nadelen voorkomen dan is het verstandig om goede overeenkomsten op te laten stellen of voor een andere constructie zoals een besloten vennootschap te kiezen.


Besloten vennootschap


Kenmerken

–              Beperkte aansprakelijkheid

–              Fiscaal voordelig bij hoge winst

–              Professionele uitstraling

–              Complexe en duurdere oprichting

–              Verplichte jaarrekening

–              Striktere regels


Voordelen: niet met je privévermogen aansprakelijk

Het grootste voordeel van een B.V. is dat je in principe niet persoonlijk aansprakelijk bent voor schulden van de B.V. Dit biedt meer bescherming van je privévermogen. Bij deze rechtsvorm is de onderneming zelf aansprakelijk voor de gevolgen. Het eigendom is geregeld via aandelen, maar aandeelhouders zijn niet aansprakelijk. Ook bij hogere winsten kan een B.V. fiscaal voordeliger zijn door lagere vennootschapsbelastingtarieven. Daarnaast kan een B.V. een professionelere indruk maken op klanten en op investeerders.


Nadelen: extra kosten en administratieve verplichtingen

Je hebt een notariële akte nodig om een B.V. op te richten. Dit brengt extra kosten met zich mee. Je moet jaarlijks een jaarrekening opstellen en deponeren bij de KvK, wat extra administratieve lasten met zich meebrengt. En er gelden strengere regels voor bestuurders en aandeelhouders, wat de flexibiliteit kan beperken.


Bij het kiezen van de juiste ondernemingsvorm zijn er een aantal vragen die je jezelf kunt stellen:

  1. Hoeveel risico ben ik bereid te nemen? Wil je je privévermogen beschermen tegen zakelijke schulden?
  2. Hoeveel winst verwacht ik te maken en hoe belangrijk is het belastingvoordeel?
  3. Werk ik alleen of met partners en hoe belangrijk is de verdeling van verantwoordelijkheden en beslissingsbevoegdheid?

 

Pleyt Advocatuur helpt je op weg

Het kiezen van de juiste ondernemingsvorm is een belangrijke stap in het opzetten van je bedrijf. Bij Pleyt Advocatuur staan we klaar om je te adviseren en te begeleiden bij deze keuze. Onze expertise in ondernemingsrecht zorgt ervoor dat we je juridische ondersteuning kunnen bieden. Meer weten of een persoonlijk adviesgesprek plannen? Neem dan contact met ons op door te mailen naar info@pleyt-advocatuur.nl of te bellen naar 0413 –357 311. Samen zorgen we ervoor dat je goed van start gaat!